Welke soorten hout zijn geschikt voor in de tuin

Samenvatting Artikel
Wooden table

Of je nu op zoek bent naar hout voor je terras, tuinmeubilair of schutting, er zijn talloze mogelijkheden om het perfecte houtsoort te vinden die past bij jouw smaak en budget. Elk type hout heeft zijn eigen unieke eigenschappen en uitstraling, van de warme kleuren en fijne nerf van cederhout tot de robuuste textuur van Douglas hout. Dus waar wacht je nog op? Laat je inspireren door de vele mogelijkheden en kies het houtsoort die het beste bij jouw stijl en behoeften past! In dit artikel lees je namelijk alles over soorten hout die geschikt zijn voor buitengebruik. 

Douglas hout

Douglas hout is een veelgebruikte houtsoort voor buitenprojecten en dat is niet zonder reden. Deze houtsoort heeft namelijk een aantal eigenschappen die het bijzonder geschikt maken voor gebruik in de buitenlucht. Douglas hout is van nature erg duurzaam en is bestand tegen vocht en temperatuurschommelingen. Het hout bevat van nature hars, waardoor het minder snel rot en minder gevoelig is voor insecten. Hierdoor gaat het hout langer mee dan veel andere houtsoorten. Daarnaast heeft Douglas hout een warme en robuuste uitstraling. Het heeft een mooie tekening en een roodbruine kleur die na verloop van tijd nog intenser wordt.

Vurenhout 

Vurenhout is een veelgebruikte houtsoort voor buitenprojecten vanwege zijn veelzijdigheid en betaalbaarheid. Het is een zacht houtsoort, wat betekent dat het gemakkelijk te bewerken is en het een relatief lage dichtheid heeft. Door het hout te lakken, wordt het goed beschermd tegen weersinvloeden en veroudering. Hierdoor gaat het hout langer mee en behoudt het zijn mooie uitstraling. Een ander voordeel van vurenhout is dat het een relatief betaalbare optie is in vergelijking met veel andere houtsoorten. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor mensen die op zoek zijn naar een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Azobe hout 

Azobe hout is één van de meest duurzame houtsoorten die beschikbaar zijn en is daarom bij uitstek geschikt voor gebruik in de buitenlucht. Het hout komt oorspronkelijk uit West-Afrika en heeft een dieprode tot donkerbruine kleur. Eén van de grootste voordelen van Azobe hout is dat het van nature bestand is tegen vocht en insecten. Het is dan ook een zeer populaire keuze voor toepassingen zoals brugdekken, damwanden, steigerpalen en andere constructies die aan water zijn blootgesteld. 

Eikenhout 

Eikenhout is één van de meest populaire houtsoorten voor gebruik in de buitenlucht. Het hout heeft een mooie, natuurlijke uitstraling en is bovendien zeer duurzaam en bestand tegen weer en wind. Één van de grootste voordelen van eikenhout is dat het van nature een hoge weerstand heeft tegen vocht en rot. Dit komt door de natuurlijke looizuren die het hout bevat, waardoor het minder snel aangetast wordt door schimmels en insecten. Hierdoor gaat het hout langer mee en blijft het er mooi uitzien. Daarnaast is eikenhout zeer sterk, waardoor het bestand is tegen slijtage. 

Grenenhout 

Grenenhout is een veelgebruikt materiaal voor buiten constructies zoals schuttingen, tuinmeubelen en gevelbekleding vanwege zijn duurzaamheid en weerbestendigheid. Het hout komt van de grenen boom, die van nature groeit in koudere en gematigde klimaten in Europa, Noord-Amerika en Azië. Eén van de voordelen van grenen hout voor buiten is dat het relatief goedkoop is in vergelijking met andere hardhouten houtsoorten. Daarnaast is het een zeer stabiele houtsoort, wat betekent dat het niet snel vervormt of krimpt bij temperatuurschommelingen of vochtigheid. Dit komt door de natuurlijke hars die in het hout aanwezig is.

Al met al zijn er genoeg houtsoorten die beschikbaar zijn voor buitengebruik. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige roodbruine kleur van Douglas hout of aan de duurzaamheid van Azobe hout. Er is altijd wel een houtsoort die bij jouw buitenproject past en je houten dromen uit zullen laten komen.